zaterdag 19 februari 2011

Vooruitgang

Omdat er slechts één Gemoed is, is er slechts één bron van intelligentie, die voor iedereen bereikbaar is. Die bron blijft altijd stromen. Wanneer we deze waarheden erkennen, nemen we een grote stap uit het moeras van sterfelijk denken. Wanneer iemand gelooft door gebrek aan voortgezet onderwijs belemmerd te worden om snelle vorderingen te maken of omhoog te stijgen, zoals andere meer gefortuneerden doen, die een hogere opleiding, met alle daaraan verbonden mogelijkheden, hebben genoten, dan heeft hij niet begrepen wat geestelijke vooruitgang betekent.
Het besef dat, in ons ware zelf, wij leven en ons bewegen en zijn in het oneindig Gemoed, de bron van ware intelligentie, is de grondslag, van waaruit wij voortdurend kunnen oprijzen tot hoger en reiner denken. Dit is ware vooruitgang, die openbaar wordt in onze uiterlijke ervaring. Mrs. Eddy zet de waarheid omtrent geestelijke vorderingen duidelijk uiteen, waar zij zegt (Wetenschap en Gezondheid, blz. 258): “God brengt in de mens de oneindige idee tot uitdrukking, die zich voor altijd ontwikkelt, zich steeds uitbreidt, en van een onbegrensde grondslag uit, al hoger en hoger stijgt.”
Wanneer wij steeds weer uitdrukking geven aan de eigenschappen zoals begrijpen, eerlijkheid, oprechtheid, vriendelijkheid  en andere goddelijke hoedanigheden, die het leven zegenen en een zegen zijn voor “hem die geeft en hem die ontvangt”, zullen wij merken dat onze gedachten opstijgen naar een gebied van het geestelijke, waar “menselijke boeien” plaats noch macht hebben; aldus verdwijnen deze in het licht van ons gevorderd begrijpen.

Geen opmerkingen: