zaterdag 13 november 2010

Titel

Kunt u zich voorstellen dat een boek dat in zijn titel het woord Wetenschap draagt, begint met een hoofdstuk over gebed? Je zou verwachten iets te lezen over 'studie' of 'onderzoek' of iets dergelijks, maar gebed? De volledige titel van het boek luidt: Wetenschap en Gezondheid met sleutel tot de Heilige Schrift

Het is geschreven door Mary Baker Eddy, de Ontdekster van Christian Science. Het moet me van het hart, elke keer als ik dit boek lees, ben ik echt verbaasd. Ik lees er vaak in. Iemand vroeg me eens, als je nou zo vaak in dat boek leest, waarom heb je het dan nog niet uit? Ik heb het uit! Het punt is, als je het uit hebt, pak je het telkens weer op, het is dynamisch en inspirerend! 

Bovendien heeft het als boek over wetenschap zo'n interessant uitgangspunt, namelijk gebed, en de schrijfster weet waar ze over praat. Mary Baker Eddy had een verrassend inzicht in het effect van gebed. Iemand die haar van nabij kende, schrijft: "Het was niet zo zeer dat zij zich in gebed tot de Vader wendde, als wel dat ze vanuit haar eenheid met de Vader in diep gebed verzonken was."  
Op de eerste pagina van het hoofdstuk over gebed staat de volgende intrigerende uitspraak: "Bidden, waken en werken, aan zelfovergave gepaard, zijn Gods genaderijke middelen om alles te volbrengen wat ooit met goed gevolg voor de verchristelijking en de gezondheid van de mensheid is gedaan." Hier, meteen op de eerste bladzijde, wordt de connectie tussen gezondheid en gebed uitgesproken.

Geen opmerkingen: