dinsdag 28 mei 2013

Nederigheid

Nederigheid is de sleutel om ons bewust te worden van de alomtegenwoordigheid van God. Nederigheid is gehoorzaamheid aan de goddelijke wet. We spreken niet over schijnnederigheid, over de verkapte hoogmoed die zich als nederigheid voordoet en zegt: ‘Dat heb ik niet verdiend’ of ‘Ik weet niet of ik al zo ver ben’, terwijl de gedachte daarachter is: ‘Nou zullen ze tenminste zien wat ik werkelijk waard ben.’ Net zo min is angst onder het mom van nederigheid enige werkelijke hulp. Verlegenheid, onderdanigheid, hulpeloosheid zijn niet echt nederigheid. Zij zijn angst. Nederigheid daarentegen is de erkenning van God, van Zijn macht en majesteit. De erkenning van Zijn alomtegenwoordig bewustzijn, dat alles van ons afweet. Nederigheid is het vertrouwen van een zoon die weet dat zijn vader altijd aan zijn zijde is en voor hem zorg draagt met eindeloze toegenegenheid. Nederigheid is onschuld, die zelfgenoegzaamheid en trots uitdelgt, en ons met overgave uit een eerlijk hart doet zeggen: “God, help mij. Ik kan niet zonder U!”

Geen opmerkingen: